Samsung 9500

Go down

Samsung 9500

Postaj by warrior on 27.07.07 0:50

Promjena softvera u Samsungu 9500 putem programa Hyperterminal

Kako sve započeti? - Upozorenjem da je sve ovo vrlo lagan postupak i da unatoč tome morate pažljivo postupati sa svim spojevima.

Za početak trebate odrediti koji softver za Samsunga 9500 trebate. Postoje razne verzije a mi ćemo spomenuti najvažnije.

Samsung 9500 soft v 100 Multicas - prvi Multicas software za 4 sistema kodiranja, bez podrške za Euro Irdeto Cam.

Samsung 9500 soft v 118 Multicas - treća generacija Multicasa sa podrškom za Euro Irdeto Cam + sitne ispravke.

Samsung 9500 soft EMU Release 1,2,3...3.2 - emulator sw koji omogućava gledanje 6 u 1 kanala bez kartice i puno brže nego sa karticom. Također omogućava i Cardsharing.

Samsung 9500 soft v 120 SemiMulticas - Multicas koji više ne podržava Secu i Nagravision. No radi Euro Irdeto Cam.

Samsung 9500 soft v 124 Original - Originalni softver sa Conax-om i Viaccessom. Radi EuroIrdeto.

Samsung 9500 soft v 125 Original - Prvi u seriji novih softvera koji koriste novi format settings liste. Podržava samo Viaccess.

Samsung 9500 soft v 126 Original - Drugi u seriji novih softvera. Manje ispravke, podržava Viaccess + EuroIrdeto.

Samsung 9500 soft v 127 Original - Treći u seriji novih, koji nudi NVOD opciju za Premiere Direkt , podržava Viaccess i Euro Irdeto Dekoder.

Samsung 9500 soft v 129 Original - Četvrti u seriji novih, koji otvara sve kanale koji se mogu gledati sa Irdeto Eurocamom.

Verzija 129 dostupna je putem satelita, dok se ostale mogu naći tek putem raznih internet stranica.

Druga bitna stavka cijelog postupka je serijski kabel. Samsung 9500 ne koristi nul modem kablove niti slične, koristi isključivo najobičniji serijski kabel za prijenos podataka! Kako prepoznati obični serijski kabel?

Tako što jedna strana ima utikače (muška strana) a druga ima utičnice (ženska strana). tj jedan kraj kabela moguće je uključiti u drugi. To kod Nul modem izvedbe nije moguće jer su obje strane sa utičnicama i bez dodatnih adaptera ne možemo njihove krajeve uključiti jedan u drugi.

Ako kabel imate, spojite jedan kraj u COM port računala (1 ili 2, svejedno je). a drugi kraj spojite u RS 232 interface od Samsunga 9500 (ne možete promašiti, jedino sučelje na Samsungu u koje možete ukopčati serijski kabel).

Prije nego što počnemo, morate se uvjeriti da možete poslati software preko Com-porta, idite u Samsungov Meni : Installation > System Setup > System Information gdje trebaju pisati slijedeći podaci:

- Loader Version : 501

- Main Software Version : xxx (bilo koji broj)

- Hardware Version : 504.

Ako je Loader Version : 505, tada morate promijeniti Bootloader u verziju 501 putem JTAG patchiranja.

Da biste softver ubacili u Samsung 9500, morate imati program Hyperterminal koji obično dolazi uz Windowse kao jedna od "Communication"(komunikacijskih) aplikacija. Ako ga nemate uz svoje Windowse možete skinuti naprednu verziju programa

Hyper Terminal Private Edition sa www adrese :

Kod:
http://www.hilgraeve.com/htpe/.

Kada program instalirate i pokrenete, prvo što se pokazuje je forma sa slijedećim podacima.

Možete odabrati ikonu i naziv komunikacije koju ćete izvršiti sa Samsungom 9500. Kada to napravite kliknite na OK.

Slijedeći, i to bitan korak je biranje gdje će se Hyperterminal spojiti. Po defaultu nisu odabrani naši COM portovi, što nije problem. Odaberite u polju Connect using : COM1 ili COM2.

Primjetit ćete da će se polja Country/region, Area Code i Phone Number prilikom odabira COMporta automatski ugasiti. Jasno bitno je odabrati COM port na koji ste spojiti kabel, ne onaj na kojem nije spojen serijski kabel. Kada odaberete ispravan COM port kliknite na OK.

Sada se otvaraju postavke našeg porta. Bitno je postaviti točno na način kako su postavljene na slici.

Dakle Bits per second mora biti 115200.

Data bits mora biti na vrijednosti 8.

Parity mora biti NONE.

Stop Bits = 1

Dok Flow control može biti Hardware ili Xon / Xoff.

Kliknite na OK.

Sada ako primjetite na samom dnu programa će pisati "Connected" i vrijeme koliko ste spojeni na konekciju. Da bismo se povezali sa Samsungom 9500 moramo ga dovesti u Download mode.

To se čini na slijedeći način. Samsung isključite na stražnjoj ploči putem glavnog prekidača. Nakon toga ga upalite, no prilikom paljenja držite DESNI gumb na prednjoj ploči (gumb koji služi za pojačavanje tona) i nemojte ga puštati sve dok se ne pojavi crni ekran i kada se to pojavi možete pustiti desni gumb, i sada ako pogledate Hyperterminal, pojavit će Vam se tekst, ako se tekst nije pojavio, imate problem u konekciji. Provjerite Comport, kabel ili postavke Com porta.

Ako se tekst pojavio, onda ćemo pojasniti što trebate činiti. Slova "CCCCCC...." koja Samsung ispisuje oko 15 sekundi vrijeme su unutar kojeg morate poslati softver prema njemu, inače će se on resetirati, te ćete postupak morati ponoviti. Oznaka CCCCC bi u prevedenom značenju mogla značiti "Čekam software preko COM porta".

Sada, da biste poslali file prema Samsungu 9500 trebate napraviti slijedeće - kliknite na meni TRANSFER. Tu birajte Send File. Otvorit će se prozor kao na slici. U kućici "Filename:" odaberite gdje se nalazi software za Samsunga kojeg želite poslati u Samsung. Download ili upgrade preko satelita ne koristi u ovim slučajevima.

Protokol postavite na 1K Xmodem. Kliknite na Send.

Kada kliknete na "Send" - primjetit ćete kako se otvara slijedeći prozor u kojem piše koliko je slanje softvera uznapredovalo. No to se također može očitovati na slici koju daje Samsung, tj Samsung Brand Boot Loader. Nipošto, ali NIPOŠTO nemojte isključivati kabel dok se cijela procedura ne završi. Pod procedura smatramo :

- Potpuno slanje softvera prema Samsungu

- Samsung briše stari software iz memorije

- Samsung programira novi softver u memoriju.

Ako bilo što od ovoga prekinete, više nećete moći podignuti Samsung 9500, već tek nakon JTAG- patchiranja.

Primjetit ćete da kada Hyperterminal završi sa slanjem podataka prema Samsungu budete dobivali zanimljive poruke u Hyperterminalu od Samsunga 9500. Tamo možete uz malo znanja pratiti što se točno događa u Samsungu 9500 u vrijeme kada programirate novi software.
Kada se Samsung resetira, tek onda možete isključiti kabel. Sada idite u meni od Samsunga. Pogledajte System Information.

Ako pišu brojevi koje ste željeli vidjeti, onda ste uspjeli ubaciti novi software u Vašeg ljubimca. Čestitamo!

Ne brinite, Samsung uvijek možete vratiti na stari software nakon što stavite neki noviji software. Dakle sa sw 127 uvijek možete vratiti na verziju 118 pošto je upgrade preko serijskog porta dozvoljen.
Tko ne može napraviti upgrade / downgrade software-a na Samsungu mora provjeriti slijedeće : dali je ispravno odabran COM Port.

Dali je verzija Samsungovog software-a uopće ispravna (jeli to isprobani sw) i o kojem se Samsungu radi ?

Što znači "o kojem se Samsungu radi".

Poznato je da su novije verzije Samsunga 9500 napravljene u seriji koja automatski ima zaključan COM port (Loader 505) , dakle nećete moći poslati nikakav softver putem COM porta. Jedini način da softver nadogradite je putem satelita. No i za ovo ima lijeka.

Lijek se zove JTAG patchiranje, kojim se u Samsung 9500 stavlja softver v 100 sa starim Bootloaderom (Loader 501). Nakon tog patchiranja, Samsung 9500 će se ponašati nadalje kao i stara serija modela - dakle neograničeno i omogućeno slanje softvera putem serijskog porta i tada dakako možete koristiti ovo uputstvo za nadogradnju software-a.
avatar
warrior
Admin
Admin

Male Broj postova : 2722
Registration date : 25.07.2007

Korisnički profil http://soft-sat.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.