Hitachi 7K1000 1TB

Go down

Hitachi 7K1000 1TB

Postaj by warrior on 22.08.07 10:00

Hitachi 7K1000 1TB


Brže i veće

Nakon Seagatea i Hitachi se odlučio na korištenje tehnologije vertikalnog zapisivanja podataka, a prvi rezultat ove inicijative je serija Deskstar 7K1000 u skopu koje je predstavljen prvi terabajtni tvrdi disk

Tehnologija vertikalnog zapisivanja podataka najveća je novost u industriji proizvodnje diskova u zadnjih desetak godina. Seagateu je ova tehnologija omogućila da na tržište plasira disk s kapacitetom od 750 GB, a Hitachi je sada u utakmicu ušao s diskom koji je u stanju pohraniti terabajt podataka. Točnije, Windowsi će prijaviti da je na disk moguće pohraniti ukupno 931,51 GB podataka budući da se podaci zapisuju u binarnom, a ne dekadskom formatu koji proizvođači diskova i dalje rabe pri deklaraciji kapaciteta svojih proizvoda. Uz terabajtni model, u seriji 7K1000 možemo naći i 750-gigabajtni model koji ima gotovo jednake specifikacije nešto manjeg broja glava i ploča što rezultira manjim kapacitetom.

HDS721010KLA330, što je puna oznaka terabajtnog Deskstara, ima ukupno pet ploča kapaciteta 200 GB, a podatke na ploče zapisuje odnosno čita ukupno deset magnetskih glava. Tehnologija vertikalnog zapisivanja podataka inače omogućava još veće gustoće podataka, dakle ploče još većeg kapaciteta, no Hitachi je odlučio krenuti sigurnom rutom. Ploče se i dalje vrte na standarnih 7.200 okretaja po minuti, što će reći da je vrijeme pristupa podacima ostalo isto kao na starim generacijama diskova, prema specifikacijama 8,5 milisekundi kod čitanja i 9,2 milisekundi kod pisanja. S druge strane, zbog veće gustoće podataka na pločama povećala se brzina čitanja i pisanja podataka na disk. Unaprijeđen je i sistem cacheiranja i to na vrlo sirov način – diskovi iz serije 7K1000 imaju 32 megabajta cachea. Zbog velikog broja ploča i glava disk se dosta grije, no sama potrošnja je i dalje izuzetno niska u usporedbi s procesorima ili grafičkim kartica, pa terabajtni model pod punim opterećenjem "povuče" mizernih 13,6 vata. U skladu s Hitachijevom tradicijom nove je diskove moguće napajati putem SATA kabela za napajanje ili standardnog molex-konektora, zavisno o tome koji su vam konektori slobodni na napajanju. Malo upozorenje – nemojte ni slučajno koristiti obje vrste napajanja istovremeno.

Prema očekivanjima, terabajtni Deskstar ima nešto bolje performanse od Seagateove Barracude iz serije 7200.10 koja ima kapacitet od 750 gigabajta. Vrijeme pristupa podacima je nešto kraće, što treba zahvaliti većem kapacitetu ploča, a iz istog razloga vidimo i bolje performanse pri čitanju podataka. Začudo, Seagateov disk brže snima podatke, što se možda može objasniti boljim firmwareom. Na kraju spomenimo da je Samsung nedavno također predstavio svoj terabajtni disk, a Seagate uskoro planira učiniti istu stvar.


Bug.hr
avatar
warrior
Admin
Admin

Male Broj postova : 2722
Registration date : 25.07.2007

Korisnički profil http://soft-sat.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.