Humax PR-HD 1000

Go down

Humax PR-HD 1000

Postaj by warrior on 28.07.07 19:12

Humax PR-HD 1000

# Ugrađen čitač kartica za Premiere
# Alphanummeric Display za TV/Radio programe
# 2 x CI za kartice
# 2 x Scart
# RS 232-port za update software-a preko računala
# S/PDIF priključak optički
# HDMI-port
# YVU (YPbPr)port
# Audio cinchs
# Video cinch
# USB-port
# Prekidač za napalanje
# Timer
# Sleeper
# Teletext
# Dolby-Digital port(optical priključak)
# Ulazni napon : 90-250 V 50/60 Hz
# Potrošnja : max 45 W
# Dimenzije : 370 x 60 x 262
# Težina : 2,5 kg


Poleđina receivera je izuzetno bogata konektorima, za početak ćemo krenuti sa onim osnovnim bez kojih život nebi bio naročito uzbudljiv, a to su LNB IN i LNB LOOP konektori - koji imaju potpuno iste funkcije kao i kod svih ostalih receivera, dakle da biste uopće mogli primati signal i da biste signal mogli proslijediti drugim receiverima.Za drage nam SD televizore (u prijevodu: dobre stare) imamo dva standardna SCART priključka, te cinch priključke (2 audio + 1 video) te S/PDIF. Osim RS 232 priključka receiver ima priključak i za USB, a čiju funkciju možemo samo pogađati. No za puni doživljaj HD televizije na plazmama ili LCD televizorima potreban je famozni HDMI priključak, ali Humax tu nije zakazao - receiver je opremljen standardnim HDMI priključkom , dakle teškaši - bez panike, sve je tu, od podrške za Dolby Digital pa sve do HDMI izlaza.

Riječ je o receiveru koji je prije svega namijenjen gledanju Premiere HDTV paketa na Astri (19.2° istočno) pa tako ima podršku za Premiere kartice, ali za sve one koji nemaju mogućnost nabavke Premiere kartica (dakle, svi oni izvan Njemačke i Austrije) mogu se zadovoljiti sa 2 CI slota koji mogu poslužiti za praćenje drugih HDTV kanala (npr HD 1/2/5). Neke će iritirati što su nazivi na daljinskom upravljaču napisani na njemačkom jeziku no u načelu se vrlo brzo nauči koja tipka čemu služi ( jeste li znali da je Zurück zapravo "natrag"?) .

Daljinski upravljač zapravo ima sve što trebate: numerički dio, navigacijski dio, pomoćne tipke (teletekst, video format, tip liste kanala, mute, dodatne informacije) te tzv "brze" tipke koje su označene žutom, crvenom, zelenom i plavom bojom. Dakako tu je i neizbježna tipka za EPG - elektronički programski vodič.Receiver je na svu sreću višejezičan, dakle ako niste baš u predobrim odnosima sa njemačkim jezikom, nećete se morati brinuti o njemu nakon što u odabiru jezika označite engleski ili neki drugi. Instalacija je prilično jednostavna i jasna, dovoljno je slijediti korake instalacije i ubrzo ćete biti u položaju da hvatate signal sa omiljenih satelita. Iako je dobar broj satelita unaprijed programiran prilično je iznenađujuće da u listi nema satelita kao Hotbird ili Astra 2, no zašto uopće spominjemo Astru 2? Do toga ćemo doći kasnije u tekstu.

Ovaj receiver je tehnički vrlo napredan - podržava sve standarde koji se u ovom trenutku emitiraju u Europi. To znači da podržava emitiranje u DVB-S2 formatu, podržava i DVB-S1, a isto tako Mpeg4 i Mpeg2 kompresijske standarde. No kao da i to nije dovoljno, PR-HD 1000 podržava i drugi tip modulacije, osim QPSK koja je u Europi standard, podržava i modulaciju 8FDM, koja je popularnija na američkom kontinentu.

No prije nego što počnete skakati od sreće što ste čuli da ovakav receiver uopće postoji moramo napomenuti nekoliko VRLO važnih stvari. Da biste u potpunosti iskoristili ovu lijepu tehničku stvarčicu, zbilja (ali zbilja) je potrebno imati HD televizor - dakle ili plazma televizor koji je kompatibilan sa HDTV standardom (dakle HD Ready) ili isto to u obliku LCD televizora, a na kraju krajeva uvijek možete pokušati sa običnim CRT HD televizorom koji bi trebao težiti barem 100 kila, ali s njim ćete sigurno proći jeftinije no sa LCD-om ili plazmom.

Dakle, kad smo razjasnili što trebate od opreme da biste u potpunosti uživali u slici, krenimo sada na zvuk. Stereo zvuk je dobar. No Dolby Digital je bolji, a pošto većina HDTV kanala po nekakvom standardu svoj program emitira u AC3 formatu, potpuno je poželjno da receiver preko optičkog izlaza spojite na solidno kućno kino i možete krenuti sa uživancijom - zvati prijatelje i pustiti ih da gledaju malo ligu prvaka u HDTV formatu. Problem je u tome što ćete ih se kasnije teško riješiti.

Za gledanje svih HDTV kanala zapravo Vam je dovoljan i obični televizor - no tada se gledanje HDTV kanala i nema nekog učinka, pošto ćete dobiti sliku istog formata u kojem se emitira i naš HRT, dakle nema svih onih detalja koji krase HDTV format. Prvo smo pogledali što to ovaj receiver vidi na primarnom satelitu - Astri na 19.2° istočno, gdje je zapravo najveća koncentracija nekodiranih HDTV kanala. Bez previše problema pogledali smo stare kanale kao Kabel 1 ili RTL - rade besprijekorno, no nas zanima nešto drugo - zanimaju nas oni kanali sa sufiksom HD.

Prvo smo probali kanal Anixe HD i vidi čuda, proradio je i to u roku odmah! Svi HDTV kanali emitiraju se u formatu 16:9 , dakle poželjno je da imate televizor tog formata ili da sliku prilagodite tom formatu, inače će slika izgledati vrlo čudno. Slijedeći na redu za test su bili kanali Sat.1 HD i Pro.7 HD - dakako - rade, što znači da je Humax potvrdio svoju kompatibilnost sa formatom Mpeg4 + DVB-S2.

Kako uz ovaj prijamnik nismo dobili karticu za Premiere, na tim kanalima nas je dočekala crna slika, no pošto se oni emitiraju u istom formatu kao i Pro7 HD / Sat.1 HD / Anixe HD, za očekivati je da uredno rade uz Premiere karticu. Premiere emitira 3 HDTV kanala: HD Sport, Discovery HD Theater i Premiere film HD.

Sva tri prikazuju vrlo atraktivne sadržaje, a vjerovatno najzanimljiviji je (osim filmova) Discovery HD Theater koji prikazuje dokumentarne emisije u HDTV formatu te spada u jedan od najpopularnijih HDTV kanala na svijetu. Stigao je red na satelit Sirius, na kojem se emitiraju HDTV kanali HD 1, HD 2 i HD 5.

Pretraživanje je bilo uspješno i nekodirani kanal HD 5 uspješno je proradio. Kanal HD5 emitira se u DVB-S1 standardu i Mpeg2 kompresiji - dakle Humax ponovo potvrđuje da je kompatibilan i sa tim standardom. Antenu smo potom vratili na 13° istočno, gdje će se receiver pokušati iskazati na francuskom TPS-u i talijanskom Sky-u.

Osim standardnih kanala koje možemo bez problema otvoriti, pokušali smo pogledati kanal HD Forum koji emitira u formatu Mpeg4 + DVB-S1 i ta misija je bila uspješna. Radi se o kanalu koji promovira TPS-ov HDTV minipaket u kojem su trenutno kanali TPS Star, TF-1 i M6. No pravi test stiže tek sada: može li Humax pronaći eksperimentalni HDTV kanal talijanskog Sky-ja?

Na žalost, unatoč svim naporima i kompatibilnostima kojima Humax raspolaže - nije uspio pronaći signal talijanskog HDTV kanala. Čini se da se SKY štiti sa dodatnim modifikacijama signala kako bi spriječio pristup svojim HDTV kanalima preko neslužbenih receivera. Puno hvala Sky-u na tome. No i Astra 2 je zanimljiva i to zbog jednog kanala: Discovery HD Theater UK, koji se emitira u nekodiranom obliku (trenutno, dakako - i on će biti kodiran u najskorije vrijeme). Discovery HD Theater UK dio je Sky-jevog HDTV paketa koji sadržava desetak kanala i jedini se emitira u nekodiranom obliku.

Za početak smo morali ručno unijeti parametre za Astru 2 i potvrđujemo da obični kanali rade bez previše problema, no nama je ipak najzanimljivija kompatibilnost sa HDTV kanalima. Ukucavanje parametara koji bi nas doveli do Discovery-ja donio je optimistične rezultate: signal je bio više no zadovoljavajući : dakle, dovoljno je još potvrditi pretraživanje i Discovery HD Theater UK je tu. Krivo - 0 channels found oliti nije pronađen niti jedan kanal.

Naravno, prerano smo se poveselili - Sky Digital, kao i uvijek mora stvari zakomplicirati te dodatno modificira satelitski signal tako da spriječi praćenje HDTV kanala neslužbenim boxovima. Još jedno veliko hvala News Corporationu na ovim divnim darovima.

Svjetsko prvenstvo u nogometu se bliži - od njega nas dijeli manje od 50 dana. Dobro znamo što to znači - to znači da će vladati ludnica, pogotovo ako se naši dobro plasiraju (sjetite se 1998). Ako imate plazmu, odnosno preduvjete da svjetsko prvenstvo gledate u HDTV formatu, ozbiljno razmislite o kupnji ovog receivera, pogotovo ako znate da će se sve 64 utakmice svjetskog prvenstva emitirati na kanalu Premiere HD Sport i to u Dolby Digitalu.

Nećemo pretjerati ako kažemo da je to posve novi doživljaj gledanja televizije i da će HDTV televiziji udahnuti novi život koji je polako počela gubiti širenjem Interneta. Koliko zapravo ovaj macan košta i koliko vrijedi? Cijena mu je oko 380 eura, u slučaju da se uz njega uzme i godišnja pretplata na paket Premiere, ukoliko ga se uzima bez pretplate, cijena je malo viša.

Koliko vrijedi? Upravo toliko. Jedini minus koji smo mu pronašli je to što nije kompatibilan sa HDTV formatom britanskog i talijanskog SKY-ja, no opet krivnja nije na strani Humaxa nego na strani Sky-ja koji je blago paranoičan po pitanju zaštite svojih kanala.

Uz receiver dobivate: daljinski upravljač, HDMI kabel, Scart kabel, baterije i uputstva. Uz ovaj tekst možete vidjeti i galeriju slika koje su nastale korištenjem ovog receivera.
avatar
warrior
Admin
Admin

Male Broj postova : 2722
Registration date : 25.07.2007

Korisnički profil http://soft-sat.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.