Satelitski prijemnik

Go down

Satelitski prijemnik

Postaj by warrior on 12.10.07 18:52

Satelitski prijemnik je uređaj koji omogucuje gledanje i slušanje programa koji u vaš dom dolaze putem elektromagnetskih valova preko satelita. Prijemnik ima zadaću da te signale “prevodi” u sliku i zvuk koji se onda prikazuju na vašem tv prijemniku.

Danas postoji jako veliki broj proizvođača satelitskih prijemnika, a samim time i veliki broj modela koji se razlikuju kvalitetom, cijenom i mogućnostima. Ovdje ćemo ukratko objasniti što bi osnovne stvari trebao imati prijemnik da bi omogućio lako korištenje i ugodno gledanje. Budući da danas postoje i analogni i digitalni te kombinirani prijemnici biti će svaki posebno obrađeni.
avatar
warrior
Admin
Admin

Male Broj postova : 2722
Registration date : 25.07.2007

Korisnički profil http://soft-sat.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Satelitski prijemnik

Postaj by warrior on 12.10.07 18:53

Analogni prijemnik

To je uređaj koji omogucuje prijem analognih programa. Osnovni princip je da signale koje prima prevodi u signale pogodne za gledanje na TV. Neke su osnovne karakteristike na koje se kod promatranja vanjštine analognih prijemnika treba osvrnuti.

Broj LNB ulaza je podatak koji govori koliko satelitskih antena odnosno LNBa možete spojiti na vaš satelitski prijemnik. Današnji je standard 2 ulaza iako se mogu pronaći i luksuzni prijemnici koji imaju 3 pa cak i četiri ulaza ali su oni jako rijetki. Većina starijih modela pogotovo ako su bili namijenjeni samo prijemu programa s Astre imaju po jedan LNB ulaz. Korištenjem 22 kHz signala te DiSEqC na prijemnik s dva LNB ulaza možete spojiti od 2 do 32 LNBa.

LED ili LCD zaslon je pokazivač na prednjoj strani prijemnika. On može biti numerički (prikazuje samo brojke) ili alfanumerički (prikazuje i slova i brojke). Na njemu se ispisuje broj ili ime programa koji trenutno gledate te razni drugi podatci ukoliko vaš prijemnik nema mogućnost programiranja izbornikom na ekranu.
avatar
warrior
Admin
Admin

Male Broj postova : 2722
Registration date : 25.07.2007

Korisnički profil http://soft-sat.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Satelitski prijemnik

Postaj by warrior on 12.10.07 18:54

Broj scart utičnica govori što sve možete priključiti na vaš prijemnik. Današnji prijemnici imaju od 1 do 5 scart utičnica. 90% prijemnika ima ih 3. Oni su predviđeni za priključak na TV, spoj s videom te je jedan namijenjen za dekoder (VideoCrypt ili D2/MAC EuroCrypt). Ako ima više od 3 scarta onda su ostali označeni s AUX i na njih se može priključiti bilo kakva druga oprema: drugi TV, video, dekoder ili nešto drugo.

Audio/ Video izlazi su obično cinch izvedbe označeni s audio L/R izlaz te video izlaz, a namijenjeni su za spoj s Hi-Fi linijom ili drugim videom. Na ovaj nacin možete, ako prijemnik spojite na liniju, dobiti stereo surround (Dolby Prologic) zvuk za kućno kino direktno na vašem pojačalu ili pojačalu s prijemnikom.

UHF priključci koriste se za spajanje satelitskog prijemnika na vaš TV i video, ako ne želite koristiti scart utičnice. Ako ih tako spojite onda morate znati da će slika na vašem TV biti slabije kvalitete nego da ste išli spajati preko scarta a osim toga ako imate stereo TV, spajanjem na ovaj nacin nećete dobiti stereo zvuk jer današnji RF modulatori ne daju stereo zvuk na spoju s TV. Stereo zvuk je moguć jedino spajanjem putem scart kabela.

Priključci za rotor, polarizator služe za spajanje na motoriziranu satelitsku antenu te za korištenje posebnog polarizatora.

Utori za kartice postoje ukoliko vaš prijemnik ima jedna od navedenih dekodera. Postoje uređaji s jednom do četiri utora za kartice.

Tipke na prednjoj strani koje služe za upravljanje prijemnikom u slučaju da izgubite daljinski upravljač.
Daljinski upravljač bez njega rukovanje prijemnikom je vrlo otežano jer je sustav vrlo teško podesiti budući da se danas gotovo sva podešavanja rade preko daljinskog upravljača.
avatar
warrior
Admin
Admin

Male Broj postova : 2722
Registration date : 25.07.2007

Korisnički profil http://soft-sat.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Satelitski prijemnik

Postaj by warrior on 12.10.07 18:55

Što se tiče tehničke strane kod svakog prijemnika obratite pažnju na sljedeće:
Broj programa odnosno kanala. Današnji prijemnici imaju prosječno od 200 do 1500 slobodnih kanala na koje se mogu proizvoljno memorirati programi. Preporuka je da se danas koriste samo oni s brojem programa većim od 300. Taj broj će danas, kada možemo reci da analogna TV polako uzmiče pred digitalnom, biti više nego dovoljan za memoriranje svih analognih TV i radio programe. Veći broj programa će vam trebati ukoliko imate motoriziranu antenu te ako primate programe u C pojasu. Tada vam možemo preporučiti prijemnike s 500 programa na više.

Izbornik na ekranu ili menu je prikaz za podešavanje i programiranje svih važnih parametara vašeg satelitskog prijemnika, a koji se prikazuju na ekranu vašeg TV.
Treshold odnosno prag osjetljivosti prijemnika. On se izražava u dB a danas prosječno iznosi oko 6dB. Inače što je taj broj manji tada prijemnik može primati slabije signale. Uporabom današnjeg treshold extension odnosno proširenjem praga osjetljivosti taj je prag kod nekih prijemnika pomaknut na oko 3 dB. Takvi prijemnici mogu primati programe sa satelita koji imaju slabiji signal, odnosno za koje je potreban veća antena. Uključivanjem ovog sklopa pojačava se signal koji, ako nije bio gledljiv, sada se može gledati a katkad slika izgleda savršeno cista. Uporabom ovog sklopa može se koristiti antena manjeg promjera od preporučene, a posebno sklop dolazi do izražaja kod praćenja programa emitiranih u C- bandu za koji je potrebna višemetarska antena.

Frekvencijski opseg prijemnika je važna osobina koja pokazuje da li prijemnik može primati sve programe u Ku-band pojasu ili ne. Frekvencijski opseg kod većine današnjih prijemnika je od 900 – 2150 GHz i taj opseg omogucuje sigurno praćenje svih sadašnjih i budućih programa u pojasu od 10.700 – 12.750 GHz bez ikakve dodatne opreme. Ukoliko vaš prijemnik pripada starijoj generaciji satelitski prijemnika onda mu je najvjerojatnije frekvencijski opseg od 950 – 1750 MHz. U tom slučaju prijemnik prima frekvencije u opsegu od 10.950 – 11.750 GHz te ne može primati signale izvan tog opsega bez tzv. frequency extendera odnosno proširivala frekvencije koji onda primane signale prevodi u opseg signali koji prijemnik može primati.
avatar
warrior
Admin
Admin

Male Broj postova : 2722
Registration date : 25.07.2007

Korisnički profil http://soft-sat.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Satelitski prijemnik

Postaj by warrior on 12.10.07 18:55

22 kHz prekidač omogucuje preklapanje donjeg u gornji frekvencijski pojas. Svi modeli proizvedeni od 1994. na ovamo ga imaju.
DiSEqC je ugrađeni sklop u vaš prijemnik koji će vam omogućiti lakše spajanje više LNBa na vaš prijemnik te kontrolu motora koja ide preko DiSEqC sklopa. Ugrađuje se danas kao standard u sve satelitske prijemnike.

Ugrađeni pozicioner znaci da ga ne morate kupovati posebno. Takav prijemnik sa stražnje strane ima tzv. spring clip hvataljke za spajanje na rotor te polarizator. O tome više u poglavlju o pozicioneru.
Ugrađeni dekoderi koji su danas dostupni su VideoCrypt i D2/MAC EuroCrypt. Oni omogućuju prijem kodiranih programa koji emitiraju u ova dva sistema - VC BSkyB programi te skandinavski MAC programi. Budući da su programi u sistemu VideoCrypt prestali emitirati, a i D2MAC se uskoro gasi, o njima nećemo posebno govoriti!

Wegener Panda1 reduktor šuma je standard koji se ugrađuje u sve prijemnike srednje i više klase, a omogucuje primanje kvalitetnog Hi-Fi stereo zvuka s satelita u gotovo identičnoj kvaliteti kao s CD.
Timer odnosno uređaj za paljenje prijemnika kada nismo prisutni. Služi da bi se prijemnik sam upalio i ugasio usporedo s videom radi snimanja materijala kada nismo kod kuće.
avatar
warrior
Admin
Admin

Male Broj postova : 2722
Registration date : 25.07.2007

Korisnički profil http://soft-sat.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Satelitski prijemnik

Postaj by warrior on 12.10.07 18:56

Digitalni prijemnik

Ono što je rečeno za analogne odnosi se i za digitalne iako postoje i određene razlike kako u vanjskom tako i u unutrašnjem dijelu.

LNB ulazi. Kod digitalnih prijemnika obično postoji jedan LNB ulaz, dok je drugi priključak označen kao LNB izlaz odnosno prolazni LNB. Na prvi spajate antenu za prijem digitalnih programa, a drugi spajate obično na analogni prijemnik a pio potrebi možete spojiti i drugi digitalni. Tako je moguće istovremeno primati i analogne i digitalne programe sa jednog satelita bez da neprestano mijenjate i priključujete satelitske prijemnike. Neki prijemnici imaju dva LNB ulaza te jedan izlaz, a kombinirani analogno-digitalni prijemnici imaju obično dva ulaza za digitalne, jedna za analogne te jedan prolazni priključak.

LCD ili LED zaslon je pokazivač na prednjoj strani prijemnika. On može biti numerički (prikazuje samo brojke) ili alfanumerički (prikazuje i slova i brojke). Na njemu se ispisuje broj ili ime programa koji trenutno gledate te razni drugi podatci ukoliko vaš prijemnik nema mogućnost programiranja izbornikom na ekranu.

Scart utičnice imaju istu namjenu s time da nema one označene sa dekoder jer se kod digitalnih prijemnika, dekoderi ne spajaju preko scarta već preko PCMCIA utora na samom dekoderu. Obično je standard kod digitalaca dva scarta ali ima i modela s tri pa i četiri priključka. Za spoj digitalnog prijemnika s TV i videom koristite isključivo scart priključke.
avatar
warrior
Admin
Admin

Male Broj postova : 2722
Registration date : 25.07.2007

Korisnički profil http://soft-sat.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Satelitski prijemnik

Postaj by warrior on 12.10.07 18:57

Audio/ Video izlazi su obično cinch izvedbe označeni s audio L/R izlaz te video izlaz, a namijenjeni su za spoj s Hi-Fi linijom ili drugim videom. Na ovaj nacin možete, ako prijemnik spojite na liniju, dobiti stereo surround (Dolby Prologic) zvuk za kućno kino direktno na vašem pojačalu ili pojačalu s prijemnikom.
UHF priključci služe istoj svrsi kao i kod analognih. Ne preporučujemo da ih koristite jer u protivnom nećete moći uživati u kvalitetnoj slici koju pruža digitalna TV.
Utori za kartice postoje ukoliko vaš prijemnik ima jedna od navedenih dekodera. Postoje uređaji s jednom do četiri utora za kartice.
Tipke na prednjoj strani koje služe za upravljanje prijemnikom u slučaju da izgubite daljinski upravljač.

Daljinski upravljač bez njega rukovanje prijemnikom je vrlo otežano jer je sustav vrlo teško podesiti budući da se danas gotovo sva podešavanja rade preko daljinskog upravljača.
Digitalni audio izlaz omogucuje kod nekih uređaj da dobijete Dolby Digital zvuk koji onda možete provesti do svog DD dekodera te uživati u vrhunskom digitalnom surround zvuku.
Tehnička strana digitalnih satelitskih prijemnika je naravno bogatija od analognih jer su ovi ureduju pravi kompjuteri.

Broj programa je kod ovih uređaja iznad 1000 što je danas minimum. Većina prijemnika ima taj broj od 2000 - 5000, a sve veći broj ih ima i maksimalnih 10 000. Veliki broj program je potreban jer danas u svijetu emitira oko 5000 različitih TV i gotovo isto toliko radijskih programa. Samo u Europi se može primati više od 1000 programa uključujući i one kodirane.
avatar
warrior
Admin
Admin

Male Broj postova : 2722
Registration date : 25.07.2007

Korisnički profil http://soft-sat.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Satelitski prijemnik

Postaj by warrior on 12.10.07 18:57

Izbornik na ekranu - meni je kod digitalni prijemnika doveden do savršenstva. Danas ima prijemnika koji prikazuje grafiku u 256 bitnoj boji kao kod kompjutera. Takoder kod nekih uređaja postoji izbornik u obliku Windows okružja.
Frekvencijski opseg je kod digitalnih prijemnika identičan onom u analognih .
22 kHz prekidač je kod digitalaca standard i nema modela bez njega.
DiSEqC kod digitalnih prijemnika služi istoj svrsi: lakšem spajanju i kontroli dodatnih uređaja - LNBa te rotora.
Ugrađeni dekoder većina prijemnika ima samo jedan i to je obično Viaccess, ali postoje i uređaji s ugrađenim SECA, IRDETO ili nekim drugim dekoderom. Takva prijemnik se uz odgovarajuću karticu može koristit za gledanje programa u sistemu kodiranja, tipa kojeg je ugrađeni dekoder.
Timer odnosno uređaj za paljenje prijemnika kada nismo prisutni. Služi da bi se prijemnik sam upalio i ugasio usporedo s videom radi snimanja materijala kada nismo kod kuće.

Utori za naknadnu ugradnju dekodera CI - utor. To je tzv. common interface utor, odnosno izmjenjivi uređaj. U njega se ubacuje dekoder odnosno CAM za pojedine sisteme kodiranja: Viaccess, CONAX; IRDETO itd. Svi oni izgledaju poput obične telefonske kartice i umeće se u za to predviđen CI otvor. Većina prijemnika ima dva CI otvora ali nisu rijetki ni oni s tri ili više.
RS232 ulaz omogucuje spoj prijemnika s kompjuterom. Time je moguće vršite izmjene softvera te nadograđivanje vašeg prijemnika. Za istu svrhu služi i paralelni priključak.

IEE 1284 paralelni priključak služi istoj svrsi kao i prethodni s time da je ovaj sigurniji za prijenos podataka
Priključak za modem služi za spoj s telefonskom linijom. Postoji na uređajima koji imaju ugrađeni modem. Taj modem kod nekih uređaja služi za primanje elektroničke pošte te surfanje Internetom.
avatar
warrior
Admin
Admin

Male Broj postova : 2722
Registration date : 25.07.2007

Korisnički profil http://soft-sat.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Satelitski prijemnik

Postaj by warrior on 12.10.07 18:57

Tehnička strana uređaja je nešto kompliciranija od analognih jer se ovdje radi o uređajima s ugrađenim procesorom kao kod kompjutera.
Mogućnost nadogradnje softvera kod nekih prijemnika se to vrši automatski tako da prijemnik svaki dan u određeno vrijeme provjerava da li je stigao novi softvere putem satelita. Ako je prijemnik ga sam skida, resetira se i zatim se upali te sada koristi novi softvere. Kod nekih uređaja to se radi ručno tak oda se prijemniku zada funkcija potražnje novog softvera dok se kod drugih novi softver mora nadograđivati preko PC.

Automatsko upisivanje novih programa. Prijemnik sam skida i upisuje nove programe.
EPG electronic programe guide - elektronski programski vodič je ispis podataka na ekranu prijemnika koji nam kazuje točan raspored program za taj dan. Možemo saznati koja je emisija sada na programi te koja je slijedeća te eventualno i sadržaj svake emisije.

Teletekst na digitalnim prijemnicima radi odvojeno od onog na kojeg smo navikli kod analognih. Ugrađeni teletekst procesori omogućuju pamćenje preko 3000 stranica teksta. Samo listanje strana ide trenutno i nema čekanja da vam se stranica pokaže na ekranu.
Format 16:9 opcija koja omogucuje pravilno gledanje filmova emitiranih u širokoekranskom omjeru na isto takvom TV.
avatar
warrior
Admin
Admin

Male Broj postova : 2722
Registration date : 25.07.2007

Korisnički profil http://soft-sat.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Satelitski prijemnik

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.