Cryptoworks

Go down

Cryptoworks

Postaj by blackbea on 29.07.07 14:39

Cryptoworks

Philipsov sistem kodiranja. Tvorac i vlasnik Cryptoworksa je nizozemska kompanija Philips, a sam sustav je od samog početka koristio američki koncern Viacom za distribuciju svojih programa MTV u kabelske mreže. Danas, Cryptoworks za distribuciju koristi puno veći broj kanala koji distribuiraju signal prema kabelskim mrežama, što znači da se Cryptoworks potvrdio kao siguran i ekonomičan čuvar sadržaja.

U ovom sistemu obično emitiraju samo oni programi koji su namijenjeni kabelskoj distribuciji kao što je slučaj s programima koji se mogu gledati u našoj kabelskoj mreži. Svi oni emitiraju preko sistema cryptoworks i zatim se distribuiraju pretplatnicima. Oni su dijelovi sistema UPC Direct koji sadrži oko dvadesetak programa namijenjenih srednjoevropskoj publici za kabelsku distribuciju. Poznati turski paket programa Digiturk emitira sa satelita Eutelsat W3 na 7E i kodiran je u cryptoworksu.

Ovaj paket je dosta atraktivan jer emitira dobre filmske programe koji emitiraju dvojezično - originalni jezik i turska sinkronizacija. Da bi mogli pratiti programe kodirane cryptoworks sistemu kodiranja morate nabaviti cryptoworks CAM te karticu ili kupiti satelitski prijemnik s ugrađenim modulom. Postoji još jedna mogućnost a to je da vaš aston/seca 1.03 modul pomoću softvera prebacite u cryptoworks. Naravno uvijek ga možete vratiti na staro.

Cryptoworks je jedan od kodnih sustava koji nikada nije bio piratski dostupan širim masama gledatelja, ni dan danas nije doživio svoju "drugu" generaciju kodiranja, već se očekivano izmjenjuju samo kartice u nešto novije verzije koje ispravljaju bug-ove u starijim verzijama kartica koji su omogućavali ilegalno gledanje kanala za koje nije plaćena pretplata.
Cryptoworks kao i mnogi DVB sustavi koristi upravo kartice za krajnje korisnike.

Identifikacija samog sustava, odnosno njegov CA_ID (Conditional Access Identification) počinje sa 0d, a završava sa nekim brojem. Primjerice, 0d06, a razlikuje se od korisnika do korisnika, što recimo nije slučaj kod sistema kao Viaccess, Conax ili Seca/Mediaguard, no istovjetno je Irdetu 2, Nagravisionu 2, ili Videoguardu koji među paketima ili kanalima koji koriste njihovo kodiranje rade manje razlike u identifikaciji kodiranja. Cryptoworks je kao i većina današnjih sistema baziran na RSA algoritmu. To znači da se hack ovog sistema nebi mogao pratiti na karticama tima Fun ili Goldcard, već je potrebna neka vrlo brza kartica tipa Titanium Card, Penta Card ili slična (Opos, Titan). Neki od primjera razlike u identifikaciji kodiranja kod Cryptoworksa su:

0d00 - MTV Networks Cable / Digiturk
0d02 - Private Broadcasting / UPC Direct
0d03 - Czech Link / Xtra Music / Digiturk
0d04 - UPC Broadcasting
0d05 - ORF
0d06 - ITV Partner
0d07 - BFBS

Cryptoworks kao što vidimo iz gore priloženog koriste i neki veći europski pay tv paketi, a i oni mlađi i manji kao npr bugarski ITV Partner. Turski Digiturk sa svojih 700.000 pretplatnika jedna od većih europskih platformi, dok je UPC Direct ponudom kanala također impresivan.

Do sada su se ovi paketi uglavnom susretali sa problemom modificiranja originalnih kartica što je omogućavalo ilegalno produživanje pretplate ili proširivanje pretplate sa primjerice osnovnog paketa na puni paket. Modificirane kartice (MOSC) još uvijek su glavni problem kod turskog Digiturka i srednjoeuropskog UPC Directa, dok paketi kao ITV Partner nemaju takvih problema pošto koriste najnoviju generaciju kartica koja za sada ne pokazuje mogućnost modifikacije.

Modifikacija je ponukala turski Digiturk na domišljate akcije, tako su nove generacije kartica prvo dobivali pretplatnici sa najslabijim paketima - naravno, pogađate zašto; ako pretplatnik osnovnog paketa ima karticu koju ne može modificirati morat će platiti dodatni iznos za ostale pakete (filmski / sportski), a modifikacija za mali iznos novca bila bi eliminirana. Digiturk i dan danas ima najviše problema vezanih upravo za modifikaciju kartica, odnosno dosta pretplatnika koristi se ilegalnim metodama kako bi došli do dodatno plaćenih programa, a zbog čega Digiturk već godinama negativno posluje.

Ni UPC Direct nije u puno boljoj situaciji, naime UPC kartice se također mogu produživati ili modificirati sa najmanjeg paketa do ukupne ponude programa uz vrlo malo truda, a što zadaje glavobolju i popriličan gubitak prihoda ovom paketu. I Digiturk i UPC Direct odlučili su riješiti svoj problem sa zamjenom kartica, koja doduše teče vrlo sporo, no nove UPC kartice poznatije pod imenom "Bios v5" kartice pokazale su se sigurnima te za sada onemogućavaju manipulaciju prava nad karticama. Za sada se nove kartice dijele samo novim pretplatnicima, a kada će ostali pretplatnici dobiti nove kartice još uvijek nije službeno objavljeno.

Cryptoworks je prije izvjesnog vremena bio dostupan putem komercijalnih hackova, odnosno cijeli UPC Direct paket mogao se pratiti putem piratske kartice PentaCard, takav je način gledanja UPC-a trajao otprilike godinu dana, sa nešto manjim pauzama, no za razliku od originalnih kartica, Pentacard je bila otporna na napade. Problem za "korisnike" Penta kartica je to što nakon svake promjene ključa moraju čekati na novi update da bi mogli nastaviti gledati UPC na crno.

Pentacard je omogućavala praćenje UPC-a preko Cryptoworks modula i Conax ugrađenih dekodera ili modula. No osim UPC Directa mogao se pratiti i češki paket Czech Link sa 28.5° istok koji je također kodiran u Cryptoworksu.

Jedno vrijeme ni Digiturk nije bio pošteđen, tako je i on bio dostupan preko Penta kartice, a i nakon mjera koje su poduzete kako bi se takvo gledanje spriječilo pay per view kanali Salon 1-4 bili su dostupni piratskim putem.

Iako je Cryptoworks ipak dosta prisutan na tržištu, postoji svojevrstan manjak receivera koji podržavaju taj sistem, barem na našem tržištu. Do modula koji podržavaju Cryptoworks nije lako doći, a ako i uspijete doći do istih nisu baš jeftini. Neoriginalni modul koji smo mi isprobali, a da sigurno podržava Cryptoworks je Dragon Cam, a sa originalnim UPC Direct karticama radi i Joker Cam odnosno SkyCrypt modul sa verzijom software-a 0.78.

Na tržištu vjerovatno nećete naići na receiver koji ima ugrađen Cryptoworks dekoder, stoga se morate osloniti na module. Sa druge strane, Cryptoworks interno podržavaju svi modeli receivera Dreambox (od DM 500 do DM7020) te Dbox2, uz pomoć različitih emulatora koji su se pokazali dobri u radu sa originalnim karticama, no ne i sa Pentacard.

Philips, a i sami korisnici njegovog sistema mogu biti zadovoljni što se hack sistema pojavio isključivo u komercijalnom obliku, ovako je Cryptoworks ostavio dojam vrlo dobrog sistema koji je prebrodio sve krize koje imaju mnogi ostali sistemi, no priča ispod ipak je drugačija. Cryptoworks će se i dalje širiti, a sudeći po glasinama koristit će ga i neki hrvatski kabelski operateri pri distribuiranju DVB-C signala, a to sigurno neće biti pogrešan odabir sistema zaštite!

blackbea
Gost


[Vrh] Go down

Re: Cryptoworks

Postaj by Senad on 15.08.07 0:52

Izlazi paket sa mtv net. ali nece da radi!Sto?

Senad
Members
Members

Broj postova : 1
Registration date : 05.08.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Cryptoworks

Postaj by warrior on 02.09.07 15:54

avatar
warrior
Admin
Admin

Male Broj postova : 2722
Registration date : 25.07.2007

Korisnički profil http://soft-sat.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Cryptoworks

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.