Pozicioner

Go down

Pozicioner

Postaj by warrior on 30.07.07 0:50

POZICIONER

Pozicioner služi za kontrolu motorizirane satelitske antene odnosno rotora. Dolazi kao samostalna jedinica te kao sastavni dio prijemnika. Pozicioner može biti automatski i ručni. Kada kupujete pozicioner obratite pažnju na to da je on kompatibilan s vašim postojećim satelitskim prijemnikom. Npr. ako imate prijemnik tvrtke PACE nabavite i pozicioner iste marke. Oni se spajaju preko scart priključka te prijemnik preko pozicionera automatski okreče antenu usporedo s vašim mijenjanjem programa na daljinskog upravljača prijemnika.

Ipak danas je tehnika išla puno dalje pa više ne morate kupovati pozicionera iste marke kao vaš satelitski prijemnik. Takvi pozicioneri se danas mogu kupiti kao samostalne jedinice koja djeluje potpuno neovisno od satelitskog prijemnika. Većina modela posjeduje i vlastiti daljinski upravljač tako da vama, kada jednom memorirate sve dostupne pozicije, preostaje samo da utipkate broj pozicije preko daljinskog upravljača i pozicioner će automatski pokrenuti antenu te je zaustaviti na željnoj poziciji.

Dobra strana ovih pozicionera je to da se mogu koristiti uz bilo koje prijemnike bilo analogne bilo digitalne. Jedina mana je ta da su vam za korištenje pozicionera i prijemnika potrebna dva daljinska upravljača budući da se pozicioner i prijemnik ne spajaju scart kabelom te su tako neovisni jedna o drugom za razliku od primjera s PACE pozicionerom.
Na što treba obratiti pažnju kod kupovine ovog uređaja? Prva stvar je naravno broj satelitskih pozicija koje je on u mogućnosti memorirati. Za današnju uporabu, kada veliki broj digitalnih programa emitira na svim dostupnim satelitima u Europi, vaš pozicioner ne bi smio imati manje od 30 pozicija za memoriranje.

Sve što je iznad tog broj je više nego dobrodošlo pogotovo ako ćete imati i C pojasnu opremu. Prihvatljivi su naravno i uređaji s manjim brojem pozicija. To možda na početku i neće biti neka velika mana ali za kasniju uporabu to ćete i te kako osjetiti.

Daljinski upravljač je potreban ukoliko vaš prijemnik i pozicioner nisu iste marke te se ne spajaju scartom. Budući da danas postoji veliki broj tvrtki koje izrađuju samo pozicionere, daljinski upravljač je postao standard. S njime ćete potpuno upravljati vašim pozicionerom uz puni komfor. Zato svakako kupite onaj model koji ga ima iako su možda nešto skuplji. Ako uzmete onaj jeftiniji za manje novaca, to će vas ipak više koštati vaših živaca jer ćete svaki put kada želite promijeniti poziciju morati ustati da bi došetali do pozicionera i to obavili ručno.

Zaslon je na prednjoj strani pozicionera. Na njemu će biti prikazani bitni elementi tokom korištenja uređaja: da li je upaljen ili ne, broj pozicije te smjer kretanja antene - strelice usmjerene lijevo (istok) i desno (zapad). Oni bolji modeli ispisuju i ime satelite te njegov položaj u stupnjevima.
Priključci na stražnjoj strani omogućuju spoj uređaja sa satelitskim prijemnikom (ako su kompatibilni) te spoj s motorom - rotorom. Priključci su obično izvedeni u obliku spring clip opruga koje se upotrebljavaju i kod spajanja zvučnika.

One imaju oprugu s jezičcem koji se podigne za umetanje ili vađenje žice. Kada ga otpustite on zajedno s oprugom stisne žicu te ona ostaje fiksirana i bez jake sile ne može se izvuci.
Priključaka može biti od 2 na više. Kod osnovnih modela postoje samo dva a služe za spajanje s motorom. Takvi pozicioneri ne mogu pamtiti pozicije već samo okreću antenu lijevo ili desno. Ipak većina današnjih modela ima 4 priključka: dva za rotor, jedan za senzor te jedan za uzemljenje. Priključenjem na senzor omogućeno je automatsko kretanje i biranje pozicija od strane pozicionera odnosno prijemnika. Složeniji i skuplji uređaji imaju još priključaka.

Priključci za spajanje na polarizator su više nego potrebni ukoliko je vaš sistem više klase. Polarizator vam omogucuje fino podešavanje polarizacije - SKEW upadnog signala tako da on bude optimalan za gledanje. Obično većina pozicionera može kontrolirati mehanički i magnetski polarizator. Samo ovaj zadnji omogucuje fino podešavanje polarizacije.

Mogu imati priključak za još jedan motor te senzor za kontrolu druge pokretne antene. Taj priključak za motor može se koristiti za gledanje programa s tzv. inkliniranih satelita. Drugi priključci mogu služiti za spajanje raznih prekidača koji se onda kontroliraju putem pozicionera ili prijemnika.

Ugrađeni pozicioner u satelitski prijemnik je potpuno identičan zasebnoj jedinici i ima iste karakteristike osim što nema daljinski jer traženje i mijenjanje pozicija ide potpuno automatski od strane prijemnika. Kod boljih modela satelitskih prijemnika npr. Echostar ili Pace postoji mogućnost kasnije ugradnje pozicionera. Ugrađeni pozicioner ima i neke svoje prednosti.

To su auto tune - automatsko namještanje pozicije. To znaci da prijemnik sam memorira sve dostupne pozicije između dva krajnja satelita koja mi podesimo ručno. One između on će sam pronaći i memorirati. Druga korisna opcija je auto fokus - automatsko fokusiranje. Prijemnik kada dođe do željne pozicije još malo pomiče antenu u minimalnim pomacima radi što boljeg primitka signala.

Ručni pozicioner ima samo dva priključka i dvije tipke. Na priključke spajamo žice s rotorom, a s dvije tipke usmjeravamo rotor lijevo (istok) ili desno (zapad). Budući da nema automatskog namještanja prilikom promjene satelita morate prebaciti prijemnik na neki od programa koji emitiraju s dotičnog satelita, radi kontrole slike. To je zato jer morate okretati antenu sami pa okretanjem na slijepo možete promašiti satelit.
avatar
warrior
Admin
Admin

Male Broj postova : 2722
Registration date : 25.07.2007

Korisnički profil http://soft-sat.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.