Polarizator

Go down

Polarizator

Postaj by warrior on 30.07.07 0:52

Polarizator

To je uređaj koji omogucuje biranje polarizacije. Kako znamo danas se programi sa satelita emitiraju u dvije linearne ( kod ovog tipa polarizacije mijenja se samo veličina električnog polja a smjer je isti) i dvije kružne polarizacije ( kod ovog tipa polarizacije mijenja se smjer električnog polja a veličina ostaje ista). To se čini da bi što više iskoristio kapacitet satelita jer se korištenjem dviju polarizacija mogu programi djelomično poklapati bez da to izaziva smetnje.

Linearna polarizacija može biti horizontalna ili vertikalna što ovisi o smjeru električnog polja. Ako je ono paralelno s površinom Zemlje signal je horizontalno polariziran a ako je okomit na površinu Zemlje onda je vertikalno polariziran.

Kod kružne polarizacije električno polje se može kretati u smjeru kazaljke na satu (desnokružna polarizacija)ili obratno ( lijevokružna polarizacija). Da bi se ovaj tip polarizacije preveo u linearnu koriste se dielektricki dodatci koji se postave u LNB te oni pojačavaju signal i omogućuju njegovu prevođenje u vertikalnu ( lijevokružna) ili horizontalnu(desnokružna) polarizaciju.

Ovaj tip polarizacije koriste se danas isključivo u emitiranju programa u C pojasu. Da bi prijemnik mogao izabrati polarizaciju koriste se polarizatori. Danas su najviše u upotrebi naponski polarizatori koji su već ugrađeni u sve univerzalne LNBe.

Tu se biranje polarizacije vrši naponom od 13 V- vertikalna ili 18 V horizontalna frekvencija. Vi ne birate napon direktno već samo u izborniku programa podesite oznake V ili H te prijemnik sam šalje napon za promjenu polarizacije. Kod nekih sofisticiranijih tipova satelitskih prijemnika može se naći izbor za polarizaciju u obliku izbora napona koji se može proizvoljno podesiti od 10 - 20V.

Tu moramo sami upisati 18 V za horizontalnu i 13V za vertikalnu polarizaciju. Drugi tip polarizatora je mehanički koji mijenja polarizaciju pomicanjem maske u LNB. Taj tip se danas rijetko koristi.

Za korištenje u motoriziranim sustavima te kada želimo izvuci maksimum iz satelitskog signala koristimo se magnetskim polarizatorima. On koristi magnetsko polje i željeznu jezgru za biranje polarizacije. On jedini omogucuje fino biranje polarizacije pomoću opcije označene sa SKEW.

To se koristi zato jer svi signali koji dospijevaju s satelita nisu nikada potpuno iste polarizacije te pomoću ovog tipa možemo izbor fino podesiti.
avatar
warrior
Admin
Admin

Male Broj postova : 2722
Registration date : 25.07.2007

Korisnički profil http://soft-sat.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.