Irdeto 1 & 2

Go down

Irdeto 1 & 2

Postaj by warrior on 04.08.07 18:44

Irdeto 1

Jedan od prvih sistema kodiranja u digitalnoj tehnici. Najpoznatiji je postao jer ga je za kodiranje izabrao propali Kirschov paket DF1 koji se kasnije spojio s Premiere u Premiere World a danas samo Premiere koji više ne emitira u ovom sustavu. Smatralo se da će biti siguran od pirata i da se neće moći razbiti kod ali nije potrajalo dugo da se pojave piratske kartice za irdeto.

Danas u ovom sistemu emitira nekoliko evropskih TV kuća a piratske kartice su lako dostupne. Upravo zbog pirata prešlo se na modificiranje postojećeg irdeto sistema pa je tako nastao sistem betacrypt kojeg danas koristi Premiere i ORF paket. Mislilo se da će ovaj sistem biti otporan na pirate ali uzalud - vrlo brzo pojavile su se piratske kartice i za ovaj podsistem. Poznati grčki paket koji je emitovao u sistemu irdeto prešao je na novi sistem kodiranja irdeto 2.

Naime Nova paket je u vrijeme svog emitovanja u starom irdeto sistemu menjala kodove svakih par dana budući da je paket bio vrlo gledan zahvaljujući svojim filmskim programima na originalnom jeziku. Međutim sada koriste nove kartice i novi algoritam što predstavlja velike probleme piratima.

Irdeto 2

To je najnoviji tip irdeto sistema kodiranja. Za sada ga koristi samo nekoliko paketa odnosno programa a medu njim je i grčki paket Nova, Showtime Network na Nilesatu i još neki porno programi! Sistem još nije probijen i kodova za ovaj sistem nema iako je to pitanje vremena...
avatar
warrior
Admin
Admin

Male Broj postova : 2722
Registration date : 25.07.2007

Korisnički profil http://soft-sat.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne možeš odgovarati na postove.